معرفی فیلسوفان پزشکی: اریک کسل
نگین نورایی
او در این کتاب ابراز میدارد که علاقهی اصلیاش تئوری و عمل پزشکیِ بالینی و توسعهی نظریات در باب شیوهی طبابت و آموزش پزشکی است.
نگین نورایی
اریک.جی کسل[۱]، متولد آگوست ۱۹۲۸ در نیویورک، پزشک و پژوهشگرِ فعال حوزهی علوم انسانی پزشکی و سلامت عمومی است. او در سال ۱۹۹۸ پس از مدت ۳۷ سال از طبابت داخلی بازنشسته گشت. در سال ۱۹۶۱ با تحقیق بر روی آلودگی هوا و تأثیرش بر سلامت عمومی به پژوهش درزمینهی سلامت عمومی وارد میشود و اکنون در دانشگاه کورنل[۲] آن را تدریس میکند. در سال ۱۹۷۱، به سبب همکاری با موسسهی هستنیگ[۳]، در مورد مرگ، دچار تحولی در شیوه نگرش به پزشکی شده و به فلسفهی پزشکی و مباحث علوم انسانی پزشکی علاقهمند میگردد. او در طول سالیان دراز فعالیت خود در این حوزه به مشکلات اخلاقی در پزشکی، مراقبت از بیمار در هنگام مرگ و طبیعت رنج بیمار توجه داشته است و اکنون نیز همچنان در دانشگاه بایلور[۴] در این حوزه مشغول به فعالیت است. کتب فراوانی را در کارنامهی کاری خود دارد اما دو تا از تازهترین آنها شامل: The Nature of Healing,۲۰۱۳ و The Nature of clinical medicine,۲۰۱۴ بوده که حاصل مطالعات بیست سالهی او در این زمینه است. کسل ابراز میدارد که علاقهی اصلیاش تئوری و عمل پزشکیِ بالینی و توسعهی نظریات در باب شیوهی طبابت و آموزش پزشکی است. در ادامه شرح کوتاهی از برخی از آثار مهم او ارائه میدهم. The Nature of Suffering and The goals of medicine، نام کتابی از کسل میباشد که محوریتش مسئلهی رنج و ارتباط آن با فرد بیمار است.
او اذعان دارد که تمرکز پزشکی امروزی بر دانش علمی دربارهی بیماری و بدن، فهم رنج کشیدن را دشوار ساخته و مراقبت از فرد رنجور را کمرنگ کرده است.
کسل در این کتاب از روایات مختلفی بهره میجوید تا آشکارسازد که علم و تکنولوژی بهتنهایی جهت امر تشخیص و درمان کفایت نمیکنند. در مجموعهی دوجلدی Talking with patientsوی به این میپردازد که زبان به کاربسته شدهی بین پزشک و بیمار، یک وسیله مهم تشخیصی و درمانی در مواجههی بالینی است. او ابراز میدارد به همان اندازه که یک جراح به چاقوی جراحی خود نیازمند است، به زبانی برای برقراری ارتباطی اثربخش با بیمار خود نیز نیاز دارد. زیرا که بیمار موجودی پیچیده و متغیر و دارای بافتار اجتماعی و روانشناختی است که ناخوشیاش در گفتگو و صحبتهای خودش، بهتر نمایان میگردد. درخلال این دو جلد، وی ارتباط پزشک و بیمار را واکاوی کرده و نشان میدهد که استفاده از این زبان، در تصمیمگیریهای پزشک بسیار سودمند است. تعریف امروزی پزشکی از بیماری بسنده نبوده و در وضعیتهای معمول مانند کهولت سن یا ناخوشیهای مزمن، بازنمایانگر زندگی حقیقی این افراد نمیباشد، کسل در کتاب دیگر خود به نام Art of Healing، تعریف بدیع و متفاوتی از بیماربودن عرضه میدارد که بر اساس آن فردی بیمار در نظر گرفته میشود که از دستیابی به اهداف و مقاصدش به دلیل ناتوانی در عملکرد _از بیولوژیکال گرفته تا روحی_ ناکام مانده است. اگرچه این ناتوانی ممکن است وابسته به بیماری فرد باشد اما تنها به آن خلاصه نمیشود. در این حالت، هدف پزشکی سعادت و آرامش بیمار خواهد بود. حال ممکن است این هدف توسط روشهای تکنولوژیکال حاصل شود یا لازم باشد در جهت مراقبت و تسکین دردهای مزمن، تلاشی صورت گیرد. این پژوهشگر فعال مقالات فراوان و پرباری را نیز در حوزهی علوم انسانی پزشکی با محوریت موضوعاتی مانند رنج بیمار، مراقبت در پزشکی و درمانهای تسکیندهنده، رابطهی پزشک و بیمار، اتونومی بیمار و جایگاه علوم انسانی پزشکی در طبابت امروزی و… به رشتهی تحریر درآورده است که شرح مبسوط آنها در توان این نوشته نمیگنجد. کسل با وجود بازنشستگیاش، کماکان به مطالعه و نوشتن و تدریس در این حوزه ادامه میدهد. در پایان پیشنهاد میکنم علاقهمندان به مطالعه در حوزه تحقیقاتی کسل جهت آشنایی بیشتر با نظرورزیهای او، آثار ایشان را مطالعه کنند.
نگین نورایی، دانشجوی پزشکی و برنده مدال نفره حیطه فلسفه پزشکی المپیاد
[۱] Eric .j Cassell
[۲] Weill Medical College of Cornell University
[۳] Hastings Center
[۴] Baylor University