نگاهی تازه به فلسفه پزشکی بیندازید.

تاریخ علوم انسانی پزشکی در ایران

حمیدرضا نمازی

0

در تاریخ پزشکی ایران، بیشتر تأملات نظری­مان درباره پزشکی معطوف و منوط به اخلاق پزشکی بوده است، یعنی آثار اهوازی یا رازی را اگر ببینید به این شکل است. البته گاهی مناقشات فلسفی نیز راجع به پزشکی وجود دارد که رایج و مرسوم است و به درست و غلط آن کاری ندارم. می­گویند که رازی و یا ابن­سینا پزشک فیلسوف بوده­اند و ارزش را بیشتر به فلسفه داده­اند و مثلاً بیشتر پزشکان را خیلی واجد فلسفه­اندیشی نمی‌دانسته­اند است. ما اگر به دقت نگاه کنیم می‌بینیم در حوزۀ علوم‌انسانی سلامت بیشتر در حوزۀ اخلاق پزشکی است، تا اینکه به دوره دارالفنون می‌رسیم.

ما در دوره دارالفنون، حرفی از پزشکی و در کنار آن بودن اخلاق پزشکی نمی‌بینیم، اما تنش­هایی کم‌وبیش وجود دارد. مثلاً فرض کنید یکی از این پزشک­های فرنگی، یک مسئله­ای را مخفی کرده بود و بعد که متوجه شدند کار غیراخلاقی انجام داده عذرش را خواستند و اخراج شد. علوم‌انسانی پزشکی و فلسفه پزشکی و تأمل نظری راجع به پزشکی و به‌تبع اخلاق پزشکی در دارالفنون به این معنا خیلی وجود نداشت. حتی درس عربی هم که خیلی مهم بود از یکجایی به بعد حذف شد و زبان انگلیسی را جایگزین آن کردند. فرانسه زبان‌اصلی بود که در دارالفنون تدریس می­شد و بعداً انگلیسی نیز اضافه شد.

یک جایی هست که برای من بسیار جذاب است. از اواخر دارالفنون، علوم‌انسانی کم‌وبیش وارد پزشکی شد و آن‌هم تاریخ پزشکی است. یعنی بسیاری از پزشکان شاخص ما، در دوران دارالفنون و اواخر آن تاریخ طب تدریس می‌کردند. ازجمله مرحوم نجم­آبادی، مرحوم دکتر شیخ که بعدها پایه­گذار قلب در ایران شد، یعنی اولین دپارتمان قلب ایران را در سال ۱۳۲۹ راه­اندازی کرد. همچنین مرحوم شهراد که تدریس تاریخ پزشکی می‌کرد و دکتر قاسم غنی که مصحح حافظ است هم در سال ۱۳۱۳ یا ۱۴ که دانشکده پزشکی راه افتاده بود، تاریخ پزشکی را ایجاد کرد و یک کرسی مستقل تاریخ پزشکی برپا کرد. خیلی از این رشته­ها اصلاً کرسی نداشتند و استادان بدون کرسی بودند و اصلاً کرسی نبود.

دلیل اینکه تاریخ پزشکی این اندازه مهم می‌شود و اهمیت پیدا می‌کند، به نظر من یک تماس جدی بین علوم‌انسانی و پزشکی است و من الآن که نگاه می‌کنم برایم جالب است که چگونه آنها آنقدر به تاریخ اهمیت می‌دادند و مطالعه می‌کردند و طرح درس هشت صفحه­ای داشتند و بعد اخلاق پزشکی طفیل تاریخ پزشکی متولد شد.

یک بخش از آن به نظر من، به­خاطر تنش بین پزشکی تاریخی و تاریخ پزشکی بود که اکنون به آن طب سنتی می­گوییم و تاریخ پزشکی بوده است و این را آنها در آن دوره از هم تفکیک می‌کردند. دوباره از سال ۱۳۱۴و ۱۵ در ایران کمابیش رونق اخلاق پزشکی را می‌بینیم، ولی رونق همچنان بیشتر با تاریخ پزشکی است تا به گمانم دهه ۳۰ و ۴۰ شمسی که اخلاق پزشکی برابر با تاریخ پزشکی و حتی مهم­تر شد. در دهه پنجاه، پزشکی قانونی جای اخلاق پزشکی را گرفت و ما اخلاق پزشکی به این معنا که امروزه و یا قبل­تر از آن داشتیم، نداشتیم و پزشکی خیلی پرشاخ و برگ شده و بحث تکنولوژی به میان می‌آید و ملاحظات حقوقی زیادی پیدا می‌کند و پزشک قانونی می‌آید. جالب است که ما یک دوره پزشک قانونی را در اواخر دارالفنون داریم. به­نظر من ماجرا فردی است. یعنی کسی که در آنجا پزشک قانونی درس می­داد، هم پزشکی و هم حقوق خوانده بود و همچنین رئیس دانشکده طب و هم رئیس مدرسه حقوق بوده است، این دو را با هم ادغام کرد.

ما پس از انقلاب ورود دروس دینی به پزشکی را داشتیم. یعنی تعداد زیادی واحد معارف اضافه شد. اکنون هم ما بیست‌ودو واحد معارف داریم که از اخلاق پزشکی و اخلاق اسلامی در حوزه پزشکی یاد می‌شود. مراد از اخلاق پزشکی هم بیشتر فقه بوده است. همچنان ما اثری از فلسفه پزشکی نمی­بینیم و تاریخ  هم خیلی کم­رنگ است. تلاش­هایی برای پزشکی تاریخی هست، ولی همان­طور که عرض کردم تاریخ پزشکی با پزشکی تاریخی متفاوت است؛ ولی این دو با هم می‌آیند تا مثلاً ۱۳۷۲ یا ۷۳ که سمینار بین‌المللی اخلاق پزشکی در ایران شکل گرفت که افرادی از فلسفه پزشکی به آن دعوت شدند. تاریخ اخلاق پزشکی­هایی که فلسفه پزشکی خوان بودند یا حتی فیلسوفان پزشکی مانند پلگرینو و تن‌هاوه به آن سمینار دعوت شدند. سمینار عجیبی بود، یعنی از حوزه قم کسانی بودند و از این‌سو هم فیلسوفان پزشکی حضور داشتند. بعدازاین اخلاق پزشکی نوین در ایران با رویکردهای جدید بیشتر شکل گرفت.

تدریس تاریخ پزشکی تقریباً کمرنگ شد و ما دیگر چیزی به اسم تاریخ پزشکی در این دوره نداریم و اخلاق پزشکی در رشته پزشکی جایی برای همه‌ی بحث­های علوم‌انسانی شد.

هم­زمان، در دانشکده دندانپزشکی رشته­ای به نام سلامت دهان ایجاد شد. سلامت دهان رشته‌ای است که تمام بحث‌های علوم‌انسانی در دندانپزشکی را در آن می‌بینیم. یعنی اگر بخواهیم پایان‌نامه فلسفه یا تاریخ و یا اخلاق را انتخاب کنید، این گروه سلامت دهان جز یکی از متولیان جدی است.

رشته­ای به نام اقتصاد در داروسازی در ایران درست شد که همه این‌ها در دل آن قرار می­گیرد. البته، از یک دوره به بعد داروسازی سنتی نیز وارد می‌شود و ما چون همیشه پزشکی تاریخی را با تاریخ داروسازی یکی می‌دانیم، این داروسازی تاریخی نیز دوباره به اسم تاریخ داروسازی آمد و این­ها باهم امتزاج پیدا کرد و همه‌ی این بحث­های نظری در آن قرار گرفت.

 

منبع: https://farhikhtegandaily.com/page/261208/

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.